3 tips voor als je ratten thuis hebt

Ratten in of om het huis zijn erg vervelend, ze vreten alles aan en op en ze zijn niet misschien niet de ideale huisgenoot voor jou. Echter is het best lastig om van de ratten af te komen als ze eenmaal hun plek op jouw erf gevonden hebben. In dit artikel geef ik je drie tips hoe je zo snel mogelijk van die vervelende knaagdieren af kunt komen.

Verstop en verpak voedsel

Allereerst, en dit is tevens de belangrijkste, is het zaak dat je al het voedsel netjes en verpakt opbergt. Ratten zijn enkel op jouw erf omdat er voedsel te vinden valt. Losse zakken paardenvoer en etensresten zijn dan ook een feestmaal voor de beesten. Zorg dat je dit dan ook zo snel mogelijk dicht verpakt. Ratten vreten zichzelf overal doorheen, dus stop dit eten niet in een kartonnen doos, maar maak hier echt gebruik van een goede, afsluitbare bak. Zodra er niks meer te vreten valt bij jou thuis, zullen de ratten vanzelf verder gaan zoeken.

Dicht gaten en kieren

Daarnaast is het belangrijk om gaten en kieren te dichten, dit wordt immers als een soort ‘gratis toegang’ gezien door de ratten. Ga hierbij echt alle hoekjes langs om te kijken of er nog wat te dichten valt. Ratten mogen dan een grotere versie van de muis lijken, ze kunnen zichzelf toch door de kleinste kieren en gaten manoeuvreren. De beesten houden er niet van om in het zicht te lopen en zullen dan ook niet zo snel de hoofdingang van jouw erf nemen. Ze zijn immers veel te bang dat ze dan gezien worden of worden opgegeten door een roofvogel. Om deze reden kun je ook het beste beschutting om je woning of stal weghalen. Dit is namelijk de ideale plek voor de beesten om te schuilen. 

Actieve bestrijding

Werken de twee maatregelen hierboven niet? Dan is de rattenplaag bij jou op het erf waarschijnlijk al in een vergevorderd stadium. Je kunt dan nog een stapje verder gaan door de ratten actief te bestrijden. Dit kun je doen door een professional in te schakelen door bijvoorbeeld te zoeken op rattenbestrijding in Drenthe. Deze zorgen ervoor dat alle ratten op een humane wijze worden verwijderd van jouw erf. Ook kun je zelf aan de slag gaan met huis, tuin en keukenmiddeltjes. Denk hierbij aan bepaalde geuren waar ratten niet van houden, zoals eucalyptus. Ook zwarte peper werkt afwerend.