Hoe weet je of paardenvoer van goede kwaliteit is?

Helaas worden niet alle soorten diervoeder getest op kwaliteit en de aanwezigheid van verontreinigende stoffen en chemicaliën. Daarom is de beste manier om je paard te beschermen, door zelf te leren hoe je een goed product kunt herkennen. In dit artikel lees je enkele tips hoe je kwalitatief goed paardenvoer kan vinden. Een voorbeeld van paardenvoer met hoge kwaliteitsgarandering is Audevard.

Het etiket


Hoe mooi de voerzak en het logo er ook uitzien, dit is niet waar je op moet letten. Het belangrijkste is het etiket en wat er in de in de zak zit. Let goed op de lijst met ingrediënten gegarandeerde niveaus van ruw eiwit (minimum), vezel (maximum), vet (minimum), calcium (minimum en maximum) en fosfor (minimum). Alle goede soorten paardenvoeding vermelden dit op de verpakking. Daarbij moet je minimumniveaus van koper, zink, selenium en vitamine A op het etiket kunnen terug vinden. Wordt dit niet gegarandeerd op de verpakking, dan kan dit product je geen kwaliteit garanderen. Een fabrikant die bereid is om niveaus van voedingsstoffen te garanderen, is waarschijnlijk een fabrikant die zich toewijdt aan kwaliteit. Een voorbeeld hiervan is de fabrikant Ekygard. Ekygard staat bekend om zijn paardenvoeding Audevard, welke speciaal is gemaakt voor sportpaarden, paarden met een gevoelige maag en veulens.
Als de volgende termen op het etiket staan, wees dan op je hoede: voederproducten, graanproducten, plantaardige eiwitproducten, verwerkte graanbijproducten of ruwvoerproducten. Deze termen zijn erg algemene verzameltermen en zeggen heel weinig over wat er echt in de zak zit.

Kijk naar het voer


Kijk goed in de zak of er dingen in zitten die er niet in horen zoals stokken, stenen, kolf, gebroken korrels of dingen die je niet kunt herkennen. Kernels moeten een mollige vorm hebben. Wat betreft haver moet er meer graan dan kaf in de zak zitten en weinig lege kaf. Ma茂s en gerst moeten er strak, glanzend en onbeschadigd uitzien. Korrels moeten dezelfde kleur van binnen als van buiten hebben wanneer je deze openbreekt. Te donkere korrels zijn blootgesteld aan te veel hitte en zijn daardoor beschadigd. Ook kan een kleurverschil met de binnenkant duiden op schimmel.

Ruik het voer


Wanneer je de zak opent zul je geen waarneembare geur tot een frisse geur moeten ruiken. Het minste onaangename luchtje duidt op bedorven voer. Geef dit niet aan je paard en breng het terug naar de winkel.

Versheid


De meeste soorten paardenvoer, zoals Audevard, zijn maximaal drie maanden houdbaar. Controleer altijd de fabricagedatum en vervaldatum op de verpakking die je wilt kopen, want niet alle fabrikanten verwijderen verouderde voorraad. Koop zakken voer die het dichtste bij de fabricagedatum liggen. Daarbij kan de houdbaarheid van het voer verminderen door oververhitting of vervuiling door knaagdieren en insecten. Bewaar het voer daarom op een koele plaats en zorg ervoor dat de zak altijd dicht blijft en er geen scheuren of gaten in zitten. Om te voorkomen dat ongedierte in het voer komt, kun je de zakken op pallets bewaren. Wanneer je de zak eenmaal hebt geopend, bewaar het voer in metalen bakken of blikken met deksel.