Hypoallergeen voer voor jouw hond?

Net als mensen kunnen ook honden een allergische reactie krijgen op bepaalde voedingsstoffen. Bij zo’n allergische reactie valt het immuunsysteem deze voedingsstoffen aan, waardoor je hond last heeft van vervelende klachten. Zo kan hij veel moeten jeuken en krabben, maag- en darmklachten ervaren of zelfs een terugkerende oorontsteking krijgen. Dan is het slim om te kiezen voor hypoallergeen hondenvoer. Ben jij benieuwd wat hypoallergeen voer is of wil je weten of jouw hond allergisch is voor bepaalde stoffen? Lees dan snel dit blog.  

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Hypoallergeen hondenvoer is voer dat is samengesteld voor honden met een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen. Dit houdt in dat het hondenvoer laag is in allergenen, de stoffen in voer die een allergische reactie kunnen oproepen. Hoewel honden allergisch kunnen zijn voor vrijwel elk ingrediënt, zijn er bepaalde vlees- en graansoorten die de kans op voedselallergie vergroten:

 • Varkensvlees – Vis
 • Konijnenvlees – Eieren
 • Rundvlees – Maïs
 • Lamsvlees – Tarwe
 • Kip – Zuivel

Wanneer is hondenvoer hypoallergeen?

Hypoallergene brokken is voer dat de kans op een allergische reactie verkleint. Er is geen vastgestelde definitie wanneer hondenvoeding hypoallergeen is, maar het hondenvoer kenmerkt zich door de volgende punten:

 • Het voer bevat maar één dierlijke eiwitbron. 
 • Slechts een klein percentage (2%) is allergisch voor deze unieke eiwitbron.
 • De eiwitten zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat ze in kleine stukjes geknipt zijn, waardoor het lichaam ze nauwelijks herkent en de kans op een allergische reactie enorm verkleint. 

Hoe weet ik of mijn hond hypoallergeen voer nodig heeft?

Bij een voedselallergie reageert je hond overgevoelig op een bepaalde voedingsstof. Het immuunsysteem valt deze voedingsstoffen aan, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Elk ras kan een voedselallergie ontwikkelen. Over het algemeen treedt een voedselallergie al op wanneer een hond jong is, maar dit kan ook op latere leeftijd.  

Hoewel de symptomen van een voedselallergie bij elke hond anders zijn, zie je de volgende verschijnselen vaak terug:

 • Jeuk, met name in de liezen, oksels en aan de poten. Dit kan verergeren tot huiduitslag, huidontstekingen en haaruitval rondom de ogen en op de snuit. 
 • Maag- en darmklachten, zoals braken, diarree of winderigheid.
 • Oorontsteking die vaker terugkeert. 

Moet mijn hond overstappen op hypoallergeen voer?

Of het voor jouw hond slim is om over te stappen op hypoallergeen hondenvoer is iets dat je zelf moet beslissen. Jij kent je hond immers het beste en weet ook hoe hij of zij reageert op voedsel. 

Twijfel je of jouw hond een allergie heeft? Of heeft je hond andere symptomen dan hierboven vermeld zijn? Raadpleeg dan altijd je dierenarts. Die kan specifiek op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten en je gericht advies geven.