Werkt een puppycursus echt?

Het is meestal op zaterdagochtend, en best vroeg. Desondanks is het volgen van een puppycursus een uitstekende zaak voor zowel hond als baas. De aangeleerde basisvaardigheden gebruik je de rest van het leven van je hond en bovendien is gebleken dat zowel hond als baas echt kunnen genieten van de cursus, die om alle honden voldoende aandacht te geven altijd in kleine groepjes gegeven wordt.

Leren hoe jij een band opbouwt met de hond
Je kunt ervoor kiezen om je hond uit boekjes op te voeden, veel beter en leuker is het om een aantal weken een puppycursus volgen. Zoals gezegd staat de cursus vooral in het teken van het aanleren van basisvaardigheden als lopen aan de riem zonder trekken en grommen, zitten, liggen, en blijven zitten als jij wegloopt. Ook wordt de hond geleerd naar je toe te komen als je je hond roept. De instructeur zal je leren hoe je ervoor kunt zorgen dat de hond beter naar je luistert en hoe jij een beter band op kunt bouwen met je jonge viervoeter. Je zult tijdens de cursus echt versteld staan van hoe snel en hoe goed je pup bepaalde zaken af en aan kan leren.

Deel kennis en ervaringen met andere hondeneigenaren
Omdat er in kleine groepjes gewerkt wordt krijg je als hondenbaas volop de gelegenheid om vragen te stellen en kennis te delen met andere bezitters van honden. Gespreksonderwerpen die zeker aan de orde komen zijn de juiste voeding voor je hond, de verzorging van je pup, ongewenst bijtgedrag, zindelijkheid en wanneer en hoe lang jij je pup alleen kunt laten.

Neem wel altijd je dierenpaspoort mee
Tijdens de cursus zal je pup voor het eerst geconfronteerd worden met andere honden en zal de pup leren communiceren met andere honden. Ook krijgt je hond visuele prikkels en harde geluiden voorgeschoteld; zaken die je hond ook in het dagelijks leven tegen zal komen. Voorwaarde om deel te nemen is dat je hond volledig inge├źnt is. Neem dus altijd je dierenpaspoort mee om dat aan te kunnen tonen. Het is overigens erg verstandig om als jij je pup thuis krijgt rond de achtste week, zo snel mogelijk de puppycursus te gaan volgen. In deze socialisatiefase leert je pup namelijk het snelst bepaalde dingen aan en zeker ook af.

Beloning in de vorm van een bewijs van deelname
Behalve het al genoemde dierenpaspoort, neem je een korte riem mee en een speeltje zonder geluid. Geluid leidt namelijk veel te veel af. In je broekzak doe je wat hapklare snoepjes om goed gedrag te belonen en ga voor je naar de cursus gaat nog wel even goed met je hond uit. Als je hond last krijgt van hoge nood, dan zal hij of zij namelijk minder geconcentreerd zijn tijdens de cursus en dat is uiteraard niet de bedoeling. Doorlopen jij en je pup de cursus, dan krijgen jullie als beloning een bewijs van deelname mee naar huis. En als je wilt, dan kun je ervoor kiezen om nog een vervolgcursus af te leggen.