Zo bescherm je zowel jezelf als je huisdier

Als baasje wilt je altijd het beste voor je dierenvriend. Elke huisdiereneigenaar loopt eindelijk wel eens tegen dat punt aan dat er onverwachte kosten gemaakt worden. Je hebt natuurlijk alles over voor je dier, maar de ziektekosten kunnen soms erg hoog oplopen. Het afsluiten van een huisdierenverzekering kan dan ook een goede uitweg bieden. Je beschermt hiermee jezelf tegen onverwachte kosten en je dier kan meteen geholpen worden.

Welke verzekeringen zijn er dan?

In principe kan elk dier verzekert worden. De verzekeringen die het meest worden afgesloten zijn de honden- en kattenverzekering. Dit is op zich ook niet zo vreemd, omdat de trouwe viervoeters de populairste dieren van Nederland zijn. Toch worden er ook steeds vaker verzekeringen afgesloten voor knaagdieren of vogels. De pakketten die bij de verzekeraars worden aangeboden kunnen nog sterk van elkaar verschillen. Je dient van te voren de verschillende partijen dan ook goed met elkaar te vergelijken, zodat jij voor jezelf het meest ideale verzekeringspakket kan afsluiten.

Wat wordt er dan gedekt?

Net als bij ieder andere verzekering kun je kiezen voor een basisverzekering of voor een verzekeringspakket met extra dekkingen. Dit is geheel naar je eigen voorkeuren in te vullen. In de basisverzekering worden de kosten voor noodzakelijke operaties, het plaatsen van chips en dierenartsconsulten gedekt. Hierbij moet je er rekening mee houden dat castraties en sterilisaties niet onder noodzakelijke operaties vallen. Hiervoor dien je vaak uitgebreider pakket te verzekeren. Voordat je daadwerkelijk een verzekering afsluit moet je jezelf goed afvragen wat jij denkt dat nodig is om te dekken.

Wat zijn dan de kosten?

De premie van je verzekering is dus mede afhankelijk van het pakket dat je kiest en de aanvullende polissen die je hierbij kiest. Hoe meer extra dekkingen des te hoger de premie. Daarnaast wordt er voor het bepalen van de premie ook gekeken naar het ras, het gewicht en de leeftijd van het dier. Dit zijn namelijk allemaal risico factoren waar door de verzekeraar rekening mee gehouden wordt. Zo heeft het ene ras meer kans op bepaalde aandoeningen dan de ander. De premie zal voor een risicovoller ras dan ook hoger komen te liggen. Het is dus beter om een huisdierenverzekering zo vroeg mogelijk aan te schaffen, aangezien de verzekeraars de medische geschiedenis van het dier na checken. De kans is klein dat een jong dier al een groot medisch dossier heeft.

Al met al, kan een huisdierenverzekering echt een uitweg bieden voor de onverwachte kosten. Zo bescherm je zowel jezelf als het dier tegen onaardige zaken. Een uitkomst voor beide!